Onze werkwijze

De eerste meters.....

Ons motto: Je kan iedere week beginnen!

Op een ontspannen en ongedwongen manier worden de lessen opgebouwd. De lessen bestaan uit drie onderdelen:                                                         

  • Warming-up
  • Loopseries
  • Cooling-down

De warming-up bestaat uit een dribbelloopje om de spieren op te warmen zonder ze te belasten en vervolgens doen we rek- en strekoefeningen om de doorbloeding en de soepelheid van de spieren te verbeteren.

De loopseries bestaan voornamelijk uit intervaltrainingen, met verschillende hardloopsnelheden. Ook  werken we graag met piramideschema's zodat we nooit hetzelfde achter elkaar doen.

De coolingdown bestaat uit kleine stukjes hardlopen met versnellinkjes en uit rek- en strekoefeningen om de lichaamstemperatuur weer te laten zakken en om de afvalstoffen beter af te voeren. Door een coolingdown herstel je ook sneller van je inspanning.  

Hardlopen kan een blessuregevoelige sport zijn, zeker als je lichaam al 35 jaar of langer meegaat. Blessures kan je voorkomen door heel rustig te beginnen, het gezegde: ''haastige spoed is zelden goed'' gaat bij hardlopen zeker op.

Als je begint met hardlopen lijkt het of je lichaam protesteert. Je luie lijf geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. Het kan even duren alvorens je lijf je nieuwe leefstijl heeft geaccepteerd.

Wat voor veel lopers geldt, is dat het ze soms lastig valt naar buiten te gaan en te trainen, zeker als het donker wordt en het regent. Maar het idee dat meer mensen op jou wachten en dat we met elkaar er tegenaan gaan helpt om het vol te houden. En ook dat voldane gevoel achteraf; het gevoel de hele wereld aan te kunnen, helpt je om iedere keer te komen.

Blessurepreventie wordt tijdens de training veel aandacht aan gegeven. Hieronder nog een aantal tips om thuis door te nemen:

  • Bouw je trainingsschema geleidelijk op. Het hart, longen en het vaatstelsel passen zich sneller aan dan de spieren, pezen en de beenderen.
  • Neem wat gas terug bij beginnende pijntjes. Al je conditie verlies je echt niet door het een weekje rustig aan te doen.
  • Doe een goede warming-up, zodat de spieren goed doorbloed zijn. Vooral bij intensieve trainingen, koud weer en als je wat vermoeid aan een training begint. neem ook voldoende tijd voor een cooling-down om de afvalstoffen beter af te voeren en de spieren op lengte te brengen, Tijdens de trainingen oefenen we dit ook met de hardlopers.